A kosár üres.

Blog bejegyzés


03
9

Így kerüld el az influenzát – tankolj fel minél előbb C vitaminból

2018. Március 9. 16:44

Nemcsak a hazai, de nemzetközi egészségügyi szervezetek riportjai is arról számolnak be, hogy az idei télen a szokásosnál is többen fertőződtek meg az influenza betegségével. Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek ebben a szezonban sikerült megúsznia egy komolyabb megfázást, hiszen a közvetlen környezetünkben is szinte minden második vagy harmadik embert hosszabb vagy rövidebb időre ledöntött a lábáról a kellemetlen betegség.

Mint sok egyéb más kór kapcsán, itt is érdemes egyébként megjegyezni, hogy a tüneti kezeléseknél nagyságrendekkel jobb megoldás magára a megelőzésre koncentrálni, amire egyszerűen nem létezik hatásosabb eszköz egy erős és ellenálló immunrendszernél. Egy stabil lábakon álló, strapabíró szervezet hosszabb ideig is ellen tud állni a bacilusoknak, így az influenza támadását is hárítani tudja.

Aki erős immunrendszerre vágyik, annak egész egyszerűen oda kell figyelnie, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamint juttasson a szervezetébe. Számtalan ízben bizonyítást nyert már, hogy a C-vitamin segíthet a téli hónapokban, különösen a megfázás és az influenza megelőzésében. Ennek pedig több oka is van:

·        a nagyobb mennyiségben szervezetbe vitt C-vitamin segíti az immunrendszer számos sejtjének felhalmozódását és hozzájárul a feladataik hatékony elvégzéséhez;

·        a C-vitamin hiánya gyengébb ellenállást eredményez a kórokozókkal szemben;

·        ugyanakkor a megnövelt C-vitamin bevitel az immunrendszer számos egyéb funkcióját támogatja;

·        a fertőzések és a stressz során csökken a vérben és a fehérvérsejtekben C-vitamin koncentrációja, ezért is érdemes pótolni azt;

·        a C-vitamin fokozza a specifikus fehérvérsejtek termelését és működését, amelyek felszabadítják az enzimeket, hogy elpusztíthassák a kórokozókat;

·        a C-vitamin növeli az antimikrobiális és természetes gyilkos sejtek aktivitását;

·        a C-vitamin hatékony antioxidáns hatása védi a sejteket a gyulladás, mint például a megfázás és az influenza okozta károsodásoktól;

·        valamint a C-vitamin blokkolja azokat az útvonalakat, amelyek a T-sejtek megszüntetéséhez vezetnek, amik egyébként kiemelten fontosak a fertőzések megakadályozásához.

Az egészséges bőr, a C-vitamin és az immunitás kapcsolata

A bőr a test legnagyobb szerve, és kiemelten fontos szerepet játszik az immunitásban, hiszen erős fizikai akadályt jelent a potenciálisan káros környezeti tényezők ellen. A bőr immunológiai gátként is funkcionál, mégpedig úgy, hogy a bőrsejteken lévő speciális receptorok felismerik a kórokozó behatolókat, és megindítják az immunválaszt, ami kiváltja az antimikrobiális hatóanyagok felszabadulását. Ahhoz, hogy a bőrünk el tudja látni ezt a védelmező feladatát, a kollagén állandó termelődésére van szükség, amely tápanyag- és az oxigénellátó szerepe által segíti a védő funkciók fenntartását.

A C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén szintézisében, amely rendszeres és megfelelő készletektől függ. Ha hiányzik a C-vitamin, a kollagén termelés megszakad, ami káros hatással lehet a bőr egészségi állapotára és a gátló funkcióra. A bőrünk pedig, ha elveszti védőpajzsát, akkor a betegségekkel szemben is védtelenné válik.

Mennyi C vitaminra is van szükség valójában?

Mivel az emberi szervezet sajnos nem képes a C-vitamin előállítására, így külső forrásból kell hozzájutnunk. Erre a legkézenfekvőbb mód a tudatosan alakított étrend, hiszen a C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben, úgy mint a narancs, a citrom és a grapefruit, a bogyós növényekben, a paradicsomban, a paprikában és még számos egyéb zöldség és főzelékfélében.

Akkor is van megoldás, ha a táplálkozás és az étrend megválasztása nem a legoptimálisabb, erre szolgálnak az úgynevezett táplálék kiegészítők. A C-vitamin javasolt napi bevitele felnőttek részére egyébként 75 mg és 120 mg között van, dohányzók esetében további 35 mg. A felső tolerálható szint 2000 mg körül taksálható felnőttekről beszélve, és erre azért érdemes mindig odafigyelni, mert néhány embernél a szélsőségesen nagy dózisú C-vitamin igénybevétele időnként gyomor bántalmakat és hasmenést válthat ki. Ez a mellékhatás egyébiránt csak a szokásos C-vitamin készítményekre vonatkozik, és elkerülhető olyan liposzómális kiegészítők használatával, mint például az Altrient C.Miben különbözik az Altrient C a többi, hagyományos C vitamintól?

Az egyik legfontosabb különbség a felszívódás mértékében keresendő. A hagyományos C-vitamin felszívódást gátló hatása miatt nagymértékben korlátozza azt a mennyiséget, ami ténylegesen a véráramba juthat. Azonban a liposzómás C-vitamin hatékonyan jut át a bélfalon és kerül így a véráramba. Az Altrient C liposzómás C vitamin addig nem bontódik le, amíg el nem éri azt a testrészt, amelynek a tápanyagra a leginkább szüksége van.

A C-vitamin hagyományos formái súlyosan korlátozzák a szájon ét naponta a szervezetbe juttatható mennyiséget. Ha napi szinten több mint 1 vagy 2 gramm hagyományos C-vitamin a szervezetbe kerül, az aszkorbinsav az emésztőrendszerben nemkívánatos hatásokat okozhat, ami kellemetlen görcsökkel és hasmenéssel járhat.

A hagyományos C-vitamin nagy része széklet és a vizelet formájában egyszerűen kiürül a szervezetből, így mindössze hozzávetőlegesen 12-15% arányban szívódik fel ténylegesen a véráramba és fejti ki valódi hasznát. Ezzel szemben a liposzómás C-vitamin nagy mennyiségű, koncentrált C-vitamin szervezetbe juttatását teszi lehetővé, ami ezután frissen és épségben jut el a véráramba egészen rendkívüli, 98%-os felszívódást produkálva.

Konklúzióként annyit érdemes mindenképp leszögeznünk, hogy bár képtelenség mindig steril és bacilusoktól mentes környezetben tartózkodnunk, lépéseket ugyanakkor tehetünk az immunrendszerünk erősítésére, ellenállóbbá téve azt az esetleges támadásokra. A jó hír pedig az, hogy változtatni és elkezdeni a tudatos táplálkozást sosem késő. Nem mellékesen erre azért is van kiemelten szükség, mert a tápanyagok ritkán működnek egyedül a szervezetben, és nagyságrendekkel hatékonyabban tudják kihasználni az előnyöket, ha más mikro tápanyagok mellett dolgozhatnak. Tehát miközben a C-vitamin feltöltése valószínűleg többletbiztosítást nyújt a téli kórokozók ellen, érdemes megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott étrend kialakítása segít más, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag és vitamin felhalmozásában."... A termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészíto betegségek megelozésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van."
(forrás:OÉTI)