A kosár üres.

Blog bejegyzés


03
14

5 tipp, hogy tavaszra olyan legyél, mint akit kicseréltek

2018. Március 14. 18:38

Hasonlóan a január elsejéhez, a naptári tavasz közeledtével is egyre többen fogadkoznak és tesznek elhatározást egy gyökeres életmódváltás mellett, miszerint mostantól egészségesen fognak élni. A tapasztalatok szerint ezek a fogadalmak gyakran csak kérész életűek és kevésbé hoznak eredményt, egész egyszerűen azért, mert túl drasztikus változást hordoznak magukban, amit egész egyszerűen nehéz fenntartani.

A valóságtól elrugaszkodott módszerek helyett ez a bejegyzés néhány olyan egyszerűen megvalósítható és mégis remek hatásfokkal működő praktikára hívja fel a figyelmet, amit szinte bárki elkezdhet alkalmazni akár már a mai naptól. Szóval sokat mondó ígéretek és nehezen gyakorlatba ültethető „csoda-módszerek” helyett jöjjön most szám szerint 5 olyan gyakorlati tanács, amivel kirobbanó formában vághatunk neki az idei tavaszi szezonnak.

1.      Növeld a napi szintű zöldség- és gyümölcsfogyasztásod

A tudatos táplálkozással összefüggő egyik leggyakoribb és általánosan elfogadott vélemény, hogy ha egészséges étrendet szeretnénk kialakítani a magunk számára, akkor lehetőleg törekedjünk maximalizálni a gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztását. Na persze ezzel kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy mégis mennyi az annyi, azaz mi számít napi szinten elegendő mennyiségnek?

A táplálkozási szakemberek közötti általános egyetértés az, hogy hozzávetőlegesen napi tízadagnyi zöldség és gyümölcs fogyasztása a javasolt mennyiség. Ez a szám nem egy légből kapott és hirtelen kitalált arány, hiszen a specialisták folyamatos tesztek és elemzések eredményeként jutottak erre a következtetésre. Azok a vizsgált alanyok ugyanis, akik az egészséges étrendjük részeként több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, nagyobb eséllyel csökkentik a krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Profi vagy amatőr szinten sportolók valamint a sport iránt érdeklődők számára fontos lehet még, hogy a gyümölcsökben és a zöldségekben, például a C-vitaminban lévő tápanyagok egy része segít az izomgyógyulásnak az intenzív edzések után is.

Nem is lehet kérdés, hogy a gyümölcsök és zöldségek alacsony kalóriatartalmuk révén kiváló alapot szolgáltathatnak egy megújulást elősegítő tavaszi diétához, ráadásul bővelkednek a szervezet számára rendkívül hasznos vitaminokban, ásványi anyagok és rostokban.

Egyszerű megoldások a test C-vitamin szintjének növelésére:

·        Gyümölcsök, zöldségfélék, valamint joghurt illetve tej rendszeres fogyasztásával tegyük fehérjékben gazdaggá a reggelinket, ami így kellően tápláló lesz;

·        Figyeljünk rá, hogy a tányérunkra mindig kerüljön zöldség vagy gyümölcs;

·        Ha nassolni támad kedvünk, akkor cukor vagy csokoládé helyett válasszunk inkább szárított gyümölcsöket. Egy maréknyi dió hozzáadásával a vércukor szintünket is egyensúlyban tarthatjuk;

·        A fagyasztott zöldségek könnyen tárolhatók, hiszen a mélyhűtőből elővéve gyorsan és egyszerűen használhatók, miközben ugyanolyan táplálóak is lehetnek, mint a friss zöldségek;

·        A kedvenc zöldségeink keverékéből finom és laktató levest is készíthetünk.

Teljesen elképzelhető, hogy nem minden esetben van lehetőségünk komolyabb mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt a szervezetünkbe juttatni, mert vagy nem férünk hozzá, vagy egyéb más okból nem megoldható ez a fajta pótlás. Ilyen esetben kiváló megoldás a test C-vitamin szintjének hatékony növelésére, amire különösen alkalmas lehet a maximális felszívódású Altrient® C liposzómás C-vitamin, ami a hagyományos C-vitaminoknál akár 5-8-szor is hatékonyabb lehet.

A C-vitamin nemcsak erős antioxidáns és immunerősítő tulajdonságokkal bír, ezen felül az E-vitamin újjászületésében is segít, így többszörösen is hasznot termel a szervezet számára.

2.      Építsd be a diétádba bizonyos esszenciális zsírsavak fogyasztását

Az omega 3 és 6 esszenciális zsírok, amik olyan ételekben találhatóak meg, mint a lazac, a dió, a makréla, az olívaolaj, a lenmag és az avokádó, a nevükből kiindulva is "alapvető fontosságúak". Mivel a szervezetünk nem képes őket önállóan megtermelni, így nekünk kell a pótlásukról és a testünkbe jutásukról gondoskodnunk táplálék útján.

Ezek az úgynevezett "egészséges" zsírok fontos szerepet játszanak a testünk számos funkciójában, beleértve a hormon egyensúlyt, az agyműködést, a keringést és a bőrünk egészségi állapotát.

Sőt, van még egy bónusz előnyük: segítenek csökkenteni a kevésbé egészséges zsírok szintjét is. Most komolyan, kell ennél jobb hír tavasszal, amikor mindenki a télen felszedett plusz kilóktól szeretne megszabadulni?

3.      Próbáld ki a kókuszolajjal való főzést

A hagyományos, hosszú lánchosszúságú és zsírsavtartalmú zsírok többségétől eltérően a kókuszolaj leginkább közepes láncú zsírsavakból (MCFA-kból) áll. Lehet, hogy ez a tulajdonsága elsőre nem árul el túl sokat, de ennek köszönhetően a kókuszolaj teljesen más kémiai tulajdonságokkal rendelkezik a többi zsír vagy olaj típushoz képest.

Az egyik legfontosabb előnye, hogy az MCFA-k zsírként való tárolása helyett a szervezet nagyon gyorsan felhasználja az innét szerzett energiát, ami segít a zsírégetés során. Újabb kiváló praktika egy kis fogyókúrához.

4.      Ne mulaszd el a rendszeres testmozgást

A rendszeresen végzett fizikai tréning nemcsak a testre, hanem a lélekre is kiváló hatással van, hiszen segít oldani a szorongást, hangulatjavító hatása révén segít elűzni a stresszt és még a depresszió ellen is hatásos. Emellett pedig elősegíti az általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban, javítva a közérzetet.

Rendszeres testmozgás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős javulás érhető el. Fizikai aktivitás hatására megerősödnek az izmaink, így pedig a csontok is védettek lesznek a sérülésektől. A megerősödött izomzat stabilitást ad, egyúttal javítja az egyensúlyt és a koordinációt.

Az elhízás megelőzésében és kezelésében is kiemelt szerepe van a rendszeres mozgásnak. Segítségével elégethetők a felesleges kalóriák, így azok nem rakódnak le a szervezet zsírraktáraiban, így a fizikai aktivitás a testsúlycsökkentéshez szükséges kalóriacsökkentés előállításában a diéta mellett a másik fontos tényező.

5.      Biztosítsd a szervezeted számára a pihenést és a feltöltődést

Az ember hajlamos teljes gőzzel nekirontani a tavasznak azzal az egyértelmű céllal, hogy lehetőleg mindent meg kell csinálni egy szuszra. Pontosan ez a téves hozzáállás vezet a folyamatos fáradtsághoz, levertséghez és a kiégéshez. Nem szabad ugyanis elfelejtenünk, hogy a testünknek is véges a tűrőképessége és egy akkumulátorhoz hasonlóan neki is szüksége van időnként a feltöltődésre.

Az emelkedett stressz szint kedvezőtlenül befolyásolja a vérnyomást, aminek következtében csökken a szervezetben az immunrendszer támogatásához és az energiaszint fenntartásához elengedhetetlen alapvető tápanyagok szintje. Ahelyett, hogy a tél végeztével egy legyengült immunrendszerrel igyekeznénk teljes gőzzel nekivágni a fárasztó és nyüzsgő tavaszi szezonnak, törekedjünk kellő időt elkülöníteni a pihenésre is.

Igyekezzünk megteremteni a feltételeket a nyugodt, mély és pihentető alváshoz minden egyes nap. Vegyük fel a szótárunkba az „énidő” fogalmát és keressünk olyan elfoglaltságokat, amik örömet okoznak és energiával töltenek fel. Lehet ez a zenehallgatás, egy érdekes könyv elolvasása, egy kellemes séta a természetben, vagy akár egy kis kerti munka is, a lényeg, hogy segítsen a kikapcsolódásban.

A tavasz kezdete mindig varázslatos időszak, hiszen a hosszú téli estéket felváltják a nappalok, a természet újjáéled és a természet újra megtelik élettel. Ha tudatosan figyelünk az egészséges táplálkozásra, szokássá alakítjuk a rendszeres testmozgást és kellő időt el tudunk különíteni a pihenésre, akkor az a szervezetünk számára is valóságos újjászületést fog eredményezni."... A termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészíto betegségek megelozésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van."
(forrás:OÉTI)