A kosár üres.

Blog bejegyzés


04
20

Javítsd a memóriád!

2018. Április 20. 12:48

A kor előre haladtával sokak számára lehet ismerős a tünet, amikor mintha megritkulnának az emlékek és sokszor olyan dolgok sem jutnak az ember eszébe, amikre korábban álmunkból felkelve is tudtuk volna a választ. Elfeledett nevek, arcok, évfordulók, emlékek, sajnos az elménk idővel veszít az éléből és sokkal nagyobb erőfeszítésbe telik megfelelő működésbe hozni.

Mint azt ezen a fórumon már rég megszokhattad, szerencsére ezekre a problémákra is létezik megfelelő hatékonysággal működő megoldás, az időskori emlékezetvesztésre is sikerült már a szakértőknek kidolgozniuk azokat a gyógymódokat, amiknek a segítségével sikerrel lelassítható, vagy még jobb esetben meg is állítható a kellemetlen folyamat. Tarts tehát velünk, olvass tovább és mi megmutatjuk neked, hogyan orvosolható az öregedéssel együtt járó memóriazavar.

Mi okozza az időskori memóriazavarokat?

Számos tényező együttesen járul hozzá a kognitív hanyatlás kialakulásához és progressziójához. Ezek közül az oxidatív stressz kiemelt szerepet játszik, amit nagyjából úgy lehet megfogalmazni, mint a testre kifejtett élettani stressz hatás, amelyet az antioxidánsokkal nem megfelelően neutralizálódó szabad gyökök kumulatív károsodása okoz, és amely az öregedéshez kapcsolódik.

Leegyszerűsítve, az oxigén légzés és számos más testi funkció kapcsán történő felhasználása oxidánsokat termel. Ezek kimondottan károsak és veszélyesek lehetnek az agysejtekre akkor, ha antioxidánsok által nincsenek folyamatosan semlegesítve. Az agy különösen érzékeny az oxidatív stresszre. Ez a veszély az életkorral egyre növekszik, és jelentősen hozzájárul az agyi funkció csökkenéséhez.

A tudósok úgy vélik, hogy az időskor hatására az antioxidáns védekezési mechanizmusa már nem működik olyan jól, és elveszíti azt a képességét, hogy olyan nagy mennyiségben állítson elő antioxidánsokat, amelyekkel képes lenne megbirkózni a növekvő környezeti tényezőkkel.

Továbbá az életkorral az agyban növekszik a gyulladás. A szervezet erre úgy próbál meg válaszolni, hogy gyulladásos vegyületeket szabadít fel a gyógyulás elősegítése érdekében, ezek azonban pusztítóak lehetnek az egészséges sejtekre nézve is. Bár a memóriavesztés gyakran az öregedés természetes velejárójaként él a köztudatban, lehet, szerencsére létezik megoldás a kellemetlen folyamat lassítására, de még arra is, hogy megálljt parancsoljunk a negatív tendenciának és hosszú ideig fitten tudjuk tartani az elménket.

A folyamatosan fejlődő tudományos kutatások bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy az megfelelő élelmiszer bevitelével olyan tápanyagokat juttathatunk a szervezetünkbe, amik védelmet nyújtanak az idősödő agyunk számára. Érdemes kiemelni a glutationt, ami különösen hatékony ezen a téren.

Az agyunknak szüksége van glutationra

Mint azt sejteni lehet, az agyunknak meglehetősen sok oxigénre van szüksége ahhoz, hogy a rendkívül komplex feladatkörét kellőképp el tudja látni. Egészen pontosan a testünk által hasznosított oxigén 20%-át az agyunk veszi igénybe. Ennek a nagyfokú oxigénfüggőségnek az a következménye az oxidatív károsodás potenciális veszélye az úgynevezett a reaktív oxigénfajok (ROS) néven ismert molekulák által. Sok kutató úgy véli, hogy az oxidatív stressz számos agyi és mentális rendellenességért felelős, beleértve a rossz memóriát és a koncentrációs zavarokat is.

Az agynak képesnek kell lennie ezeknek a káros hatásoknak a leküzdésére, ehhez nagy mennyiségű antioxidánsra van szüksége, és ami még fontosabb a számára, az a glutation. Nem hallottál még a glutationról? A glutation egy a sejtjeinkből három aminosavból generált nagyon kicsi fehérje, a létrejöttét leginkább a megfelelően megválasztott táplálék és az egyéb kiegészítők segítik.

Tudományos körökben a "méregtelenítés mestere" néven illetik, és nem véletlenül! Kiváló antioxidáns tulajdonságai elengedhetetlenek ahhoz, hogy megvédjék az agyunkat a káros molekuláktól.

A glutationnak nagy előnye, hogy újra képes hasznosítani más kulcsfontosságú antioxidánsokat, amelyek valóban fontosak az agy egészségi állapotához, mint például a C-vitamin és az E-vitamin. Tehát nem csak az oxidatív károsodás megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem az erős antioxidáns csoport támogatásában is tevékenyen részt vesz.

A glutation fontossága elvitathatatlan. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a glutationszintek kimondottan alacsonyan voltak az idősödő populációkban, valamint a mentális egészségi állapotban szenvedők, például az Alzheimer-kórral érintettek esetében.

A glutationszint fenntartása tehát egész egyszerűen elengedhetetlen az elménk épségének megóvása érdekében.

Biztosítsd az elméd számára a megfelelő segítséget

Az agyunk a test más részeihez hasonlóan érzékenyen reagál az olyan hatásokra, mint a stressz, a mozgáshiány, a helytelen étrend, a méreganyagok vagy éppen az alváshiány. Szerencsére a hatás működőképes pozitív irányba is, hiszen a testmozgás, illetve a mentális aktivitás fokozása hozzájárul a kognitív károsodás valószínűségének csökkentéséhez.

Ennyit az elméletről, most következzen a megvalósítás!  Ha valóban eltökélted, hogy aktívan tenni fogsz az elméd élének megőrzéséért és a memóriád épségéért, akkor kövesd és tedd szokássá a következő tippeket, rövidesen tapasztalni fogod majd a pozitív eredményt:

1.      Rendszeres napi testmozgás (napi 30 perc ajánlott) - ez ténylegesen növeli a szervezet glutation képződését és javítja az immunrendszert is.

2.      Megfelelő, egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakítása, amely az antioxidánsokban gazdag gyümölcs és zöldségfélék fogyasztására nagy hangsúlyt fektet.

3.      Kevesebb stressz –mindenképp tenned kell azért, hogy felkészültebben tudd reagálni a különféle stresszhelyzetekre. Sokaknál bevált és rendkívül hatékony módszer lehet erre a meditáció, vagy a jóga is.

4.      Nyugodt, pihentető és megfelelő mennyiségű alvás – biztosítanod kell az elméd számára a pihenést, ezért gyakorolj önfegyelmet és szakítsd félbe a túlzásba vitt tévénézést, az olvasást vagy a számítógépen való munkavégzést időben, hogy legyen elég időd az alvásra is.

5.      Agytorna- tanulmányozz egy teljesen új témát, akár egy új idegen nyelvet, készséget vagy egy hangszeren való játékot. A tanulás segít élesen tartanod az elméd.

6.      Fogyassz gyakrabban olyan ételeket, amelyek a glutation előállítását ösztönzik, azaz: fokhagyma, hagyma, káposzta, káposzta és brokkoli.

7.      Ha pedig gyorsan akarsz komoly eredményeket elérni, akkor tegyél egy próbát az Altrient® GSH Liposzómás Glutation termékével. Messze a legelterjedtebb termék a piacon, és szinte 100% felszívódást garantál, azaz hihetetlen hatékonysággal működik.


Konklúzióként annyit érdemes leszögeznünk, hogy soha nem késő lépéseket tennünk és dolgoznunk az agyunk és az elménk aktivitásának megőrzése érdekében. Még a mai nap el tudod kezdeni Te is, a jutalmad pedig hosszan tartó éles memória lesz, telis tele csodaszép emlékekkel.

Forrás: https://www.abundanceandhealth.co.uk/en/blog/84-maintain-a-marvellous-memory-with-a-little-help-from-glutathione"... A termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészíto betegségek megelozésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van."
(forrás:OÉTI)